Mindfulness 2016
Mindfulness på MusikHälsan AKKA varje söndag kl. 18 – 19.00
Plats: Svartåna, Rävudden 2 i Brunskog.
Kostnad: 100 kr. Det finns även fika att köpa för 20 kr
Anmälan till Akka: 0730 – 51 44 55
Öva upp din förmåga att göra kloka val i vardagen
– Du lär dig att stanna upp i ögonblicket och bli medveten om vad som händer just nu.
– Du minskar din stress.
– Du övar upp förmågan att påverka olika situationer.
– Du tränar upp din andning och får ett verksamt verktyg för att nå ett inre lugn.
– Dina medvetna tankar hjälper dig att ta bra beslut i stunden.
– Du kan sätta igång läkande processer genom att ge din kropp uppmärksamhet.
– Du får bättre sömn.
– Du ökar din medkänsla för både dig själv och andra.
Man kan beskriva ordet mindfulness med att man är närvarande i det ögonblick som är just nu. Att man ser och accepterar det som händer utan att döma så att man kan göra bra val genom att antingen släppa taget eller göra något åt det.
Automatiska handlingar
Vi utför flera handlingar varje dag som sker helt automatiskt utan att vi är medvetna om att utför dem eller varför vi gör dem. Blir vi medvetna om våra handlingar så får vi en bättre möjlighet att göra de förändringar vi vill. Ju mer vi förstår om varför vi gör som vi gör desto mer kan vi använda oss av mindfulness som en metod för att få ökad livskvalitet.
Var varsam mot dig själv
Att utöva ”Mindfulness” är att öva upp sin förmåga att göra medvetna val. Det leder till att vi ger oss själva större möjlighet att leva det liv vi vill leva och blir mer varsamma om oss själva och mot andra. Hur gör du när du tar hand om dig själv? Hur ofta tar du hand om dig själv? På mina träffar gör vi olika övningar för att öva upp vår förmåga att kunna fokusera på det som händer i det här ögonblicket. Att vara mindful är att få balans i det livstempo som finns i samhället idag och som påverkar oss i både stort och smått.
Hur går det till?
Vi gör olika övningar som tränar upp oss att bli mer medvetet närvarande i nuet och på det viset må bättre. Mellan våra träffar tränar var och en på att hitta nya förhållningssätt till det som händer omkring oss. Här nedanför finns några av de saker vi tränar på under våra träffar.
Andning
Vi gör övningar där andningen står i fokus utan att vi bedömer den utan bara blir medvetna om den. Att andas medvetet är ett hjälpmedel som minskar stress och ger ett större lugn. Inom mindfulness kallar man sin medvetna och närvarande andning för sitt ”andningsankare”. Är man medveten om sin andning så kan den medverka till att:
- man blir mer rofylld
- sover bättre
- får ökad koncentration
- sätter igång läkande processer i kroppen
- minskar smärtor
- har lättare att ta beslut
Meditation och avslappning
Vi gör handledda meditativa övningar som ger avslappning och medvetna tankar. De sker på olika sätt. Ibland går vi och ibland står vi. Vi kan också sitta på en stol eller ligga på en madrass. Valet av övningar utgår från deltagarnas behov. Vi är olika och det är intressant.
Enkel Yoga
Vi gör enkla yogaövningar för att energin i kroppen ska komma i gång och samtidigt ge avslappning i muskulaturen. Vi blir piggare av att utföra yoga. Det ökar också vår kroppsmedvetenhet.
Öva upp förmågan att formulera vad du upplever
Att formulera sina upplevelser för sig själv och dela sina tankar i samtal med andra om det som sker är ett led till ökad medvetenhet. Vi kommer att delge varandra den del av våra tankar och upplevelser som vi vill dela med oss av. Det är ett led i att förstå varför vi gör som vi gör.
Hur startade ”Mindfulness”?
USA
”Mindfulness” startades i USA 1979 av läkaren Jon Kabat-Zinn, som en metod att hantera stress. Han ville skapa ett alternativ till det sjukvården kunde erbjuda patienter med stressrelaterade sjukdomar.
Sverige
Dr Ola Schenström startade ”Mindfulness” i Sverige och metoden sprider sig sig nu i hela landet inom olika områden som till exempel inom sjukvård och skola. Han beskriver ”Mindfulness” som ett sätt att vakna upp för livet. En träning i att förhålla sig till tillvaron med en öppen, nyfiken och tillåtande inställning. ”Istället för att stanna upp och reflektera över sin situation strävar många vidare i ett allt högre tempo efter nya materiella mål, i tron att där borta vid någon annan tidpunkt någon annanstans finns något bättre, något utanför dem själva, som kan skänka dem mer bestående tillfredsställelse, lugn och glädje i livet”.
Ur boken ”Mindfulness i vardagen” av Ola Schenström, VIVA förlag